Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

Σημαντικές ρυθμίσεις στα εργασιακά με τον Ν. 4488/13-9-2017 ΦΕΚ 137 - Τροποποιήσεις σε Κ.Πολ.Δ και Εισ.Ν.Κ.Πολ.Δ / Δυνατή πλέον η ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΥ ΜΙΣΘΟΥ.

 

Δημοσιεύτηκε ο Ν. 4488/13-9-2017 ΦΕΚ 137 "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις".

Περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα ρυθμίσεων με επίκεντρο το εργατικό δίκαιο.

 

Ενδεικτικά κάποια άρθρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα εξής:

- άρθρο 15: ρύθμιση για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον ΕΦΚΑ. Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις με τις οποίες είναι δυνατός ο συμψηφισμός εισφορών προς τον ΕΦΚΑ

- άρθρο 20: Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα. Ειδικώς για τους δικηγόρους προβλέπεται ότι δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγ­γραφούν στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμί­σεις του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) του ΕΤΑΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με τις διατά­ξεις του άρθρου 76 του ν. 4387/2016, από την ημερομη­νία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστη­ριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.

- άρθρο 22: ρυθμίσεις για την ασφάλιση αιρετών προσώπων (δημάρχων, βουλευτών κ.τ.λ.).

- άρθρο 38: Ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.

- άρθρο 44: Χορήγηση άδειας μητρότητας στην τεκμαιρόμενη μητέρα του 1464 Α.Κ.

- άρθρο 46: Ειδική προστασία μητέρας λόγω υιοθεσίας και παρένθετης μητρότητας.

- άρθρο 47: Τροποποίηση άρθρου 621 Κ.Πολ.Δ. με σκοπό την ταχεία εκδίκαση διαφορών για άκυρη απόλυση, μισθούς υπερημερίας και καθυστερούμενους μισθούς. Προβλέπεται πλέον ότι η συζήτηση των αγωγών και των τακτικών ένδικων μέσων επί των διαφορών για άκυρη απόλυση, μισθούς υπερημερίας και καθυστερούμενους μισθούς προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την κατάθεσή τους. Αν αναβληθεί η συζήτηση, αυτή προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε τριάντα (30) ημέρες.
Η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιεύεται υποχρεωτικά μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη συζήτηση της αγωγής ή του τακτικού ένδικου μέσου.

- άρθρο 48: Προσθήκη άρθρου 636Α Κ.Πολ.Δ.. Εισαγωγή του θεσμού της ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΥ ΜΙΣΘΟΥ.

- άρθρο 49: Τροποποίηση άρθρου 71 Εισ.Ν.Κ.Πολ.Δ. σχετικά με το δικαστικό ένσημο στις εργατικές διαφορές.

- άρθρα 59 επ.: ρυθμίσεις για δικαιώματα Αμέα. Υλοποίηση σύμβασης Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες.