Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

ΤΡΟΧΑΙΟ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΙΧ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΔΙΠΛΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΙΧ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΔΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Ειρ.Αταλάντης 57/2018 (Ειδική Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών)


ΤΡΟΧΑΙΟ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΚΟΓΟΝΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΟΧΛΗΣΗ - Με το ως άνω περιεχόμενο, η αγωγή παραδεκτώς φέρεται προς συζήτηση στο αρμόδιο αυτό Δικαστήριο .... και είναι νόμιμη, ..., πλην του αιτήματος καταβολής τόκων από 17-09-2016, ήτοι από την επομένη του επισυμβάντος τροχαίου ατυχήματος, που πρέπει να απορριφθεί ως μη νόμιμο, διότι η ενάγουσα δεν επικαλείται όχληση των εναγομένων από το χρόνο αυτό.

Αναφορικά με το ουσία αβάσιμο της αγωγής, ο ισχυρισμός αυτός δε συνιστά ένσταση αλλά άρνηση της αγωγής.

ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΑΟΡΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - Περαιτέρω, όσον αφορά την ένσταση αοριστίας της αγωγής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 118 και 216 παρ.1 του ΚΠολΔ, ο ενάγων πρέπει να εκθέτει στο δικόγραφο της αγωγής με σαφήνεια τα θεμελιούντα αυτήν περιστατικά, να έχει δε και ορισμένο αίτημα, ώστε να παρέχεται η ευκαιρία εις μεν τον εναγόμενο να αμυνθεί, εις δε το Δικαστήριο να τάξει τις προσήκουσες αποδείξεις. Καθιερώνεται έτσι ως ουσιώδες και απαραίτητο στοιχείο της αγωγής η ιστορική βάση, ήτοι η ευκρινής έκθεση όλων των πραγματικών γεγονότων, όσα κατά νόμο είναι αναγκαία του αξιουμένου δικαιώματος. Αγωγή μη περιέχουσα τα ως άνω στοιχεία ή μερικά εξ αυτών ή περιέχουσα ανεπαρκή πραγματικά στοιχεία, μη καλύπτοντα όλες τις κατά νόμο απαιτούμενες προϋποθέσεις γέννησης του επιδίκου δικαιώματος, είναι αόριστος και απορρίπτεται ως απαράδεκτη, καθόσον η αοριστία δημιουργεί ακυρότητα του δικογράφου της αγωγής.

ΤΡΟΧΑΙΟ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΙΧ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΔΙΠΛΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΙΧ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΔΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟΥΤΟ. ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ -  Ο εισερχόμενος από την ανώνυμη οδό, όπως η πρώτη των εναγομένων, προς το δρόμο διπλής κατεύθυνσης, έχει μεν προς τα αριστερά του, δηλαδή προς την πλευρά απ' όπου έρχονται τα επί του δρόμου διπλής κατευθύνσεως κινούμενα οχήματα, όπου έβαινε το όχημα της ενάγουσας, μεγάλη ορατότητα, περίπου 500 μέτρων, την οποία, όμως, περιορίζει η ύπαρξη ενός μεγάλου δέντρου, που βρίσκεται στο αριστερό άκρο της ανώνυμης οδού και ακριβώς στο σημείο, όπου συναντώνται οι δύο δρόμοι.

Ο προστηθείς στην οδήγηση του οχήματος ιδιοκτησίας της ενάγουσας παραβίασε τις διατάξεις του ΚΟΚ και δη των άρθρων 12 και 17 αυτού, καθώς, εάν οδηγούσε εντός των επιτρεπομένων ορίων, ήτοι με ταχύτητα 20 χιλ. την ώρα, ως διατείνεται η ενάγουσα, θα είχε προλάβει να ακινητοποιήσει έγκαιρα το όχημα. Ως εκ τούτου, ο οδηγός του με αριθμό κυκλοφορίας ... ΙΧΕ αυτοκινήτου παρέβη τις διατάξεις των άρθρων 12 παρ. 1,19 παρ. 1, 2, 3, και 26 παρ. 5 του ΚΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, δοθέντος ότι στο σημείο που έλαβε χώρα το συμβάν δεν υπάρχει σήμανση «STOP» αλλά ούτε σήμανση που να απαγορεύει τη στροφή προς τα αριστερά, προτεραιότητα έχει το όχημα που κινείται από τα δεξιά του άλλου οχήματος (άρ. 26 παρ.5 ΚΟΚ). Οφειλε, λοιπόν, ο οδηγός του οχήματος ιδιοκτησίας της ενάγουσας να ελαττώσει αποτελεσματικά την ταχύτητα του οχήματος που οδηγούσε και να παραχωρήσει προτεραιότητα στα οχήματα που εξέρχονταν εκ δεξιών του από την ανώνυμη οδό.


Για το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ.