Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 Ν.3869/2010 (27 Π.Κ.). ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΔΟΛΙΑΣ ΠΕΡΙΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Ειρ.Λαμ. 177/2018 (υπερχρεωμένα)


ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 Ν.3869/2010 (27 Π.Κ.). ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΔΟΛΙΑΣ ΠΕΡΙΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ - Δόλια περιέλευση σε αδυναμία πληρωμών συνεπάγεται και η εν γνώσει του οφειλέτη επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης με τρόπο που δεν συνάδει με την περιουσία, το εισόδημα και τη γενικότερη θέση του. Είναι, επομένως, δόλια η αδυναμία πληρωμών αν ο οφειλέτης προβαίνει σε απερίσκεπτη απώλεια ή κατασπατάληση εισοδήματος ή περιουσιακών στοιχείων,...

Οι αιτούντες προέβησαν σε υπερδανεισμό με τη χρήση μεγάλου αριθμού πιστωτικών προϊόντων προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο πολυτελούς διαβίωσης ανώτερο αυτού που τους επέτρεπαν οι οικονομικές τους δυνατότητες και όχι προς εξασφάλιση της στεγαστικής τους αποκατάστασης καθότι αφενός το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους δεν δικαιολογεί τον ανωτέρω δανεισμό αφετέρου το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που απέκτησαν με τραπεζικό δανεισμό ήταν η κύρια κατοικία τους. Η πολυετής προσφυγή των αιτούντων σε προϊόντα τραπεζικού δανεισμού και δη καταναλωτικής πίστης δεν αποδείχτηκε ότι υπαγορεύτηκε από κάποιο ιδιαίτερο λόγο ή ανάγκη που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν με τα υψηλά εισοδήματά τους.

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΟΜΙΝΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 3869/2010 - Εν προκειμένω δεν εκκρεμεί άλλη αίτηση των αιτούντων για ρύθμιση των χρεών τους στο Δικαστήριο αυτό ή άλλο Ειρηνοδικείο της χώρας όπως διαπιστώθηκε μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο κατ' άρθρο 13 παρ. 2 του ίδιου παραπάνω νόμου .... Αντιθέτως όπως προέκυψε εκ του ανωτέρω αυτεπάγγελτου ελέγχου οι αιτούντες είχαν καταθέσει ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών κατά το έτος 2011 προγενέστερη αίτηση για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση του ν. 3869/2010. Επί των ως άνω αιτήσεων οι οποίες εκδικάστηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κατά τη δικάσιμο της 18ης Δεκεμβρίου 2013 εκδόθηκαν η με αριθμό 54/2014 και η με αριθμό 51/2014 αντίστοιχα απορριπτικές αποφάσεις διότι δεν συνέτρεχε στο πρόσωπο των αιτούντων η τασσόμενη από το νόμο προϋπόθεση της περιέλευσης σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους (άρθρο 1 του ν. 3869/2010), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο αιτιολογικό τους. Κατά των ως άνω αποφάσεων δεν έχει ασκηθεί κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο ενώ αμφότεροι οι αιτούντες έχουν παραιτηθεί από την άσκηση αυτών.

ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 3869/2010. ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ - Όμως πέραν των προαναφερθέντων, στην διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, λειτουργεί και η διάταξη του άρθρου 744 του ΚΠολΔ, που παρέχει τη δυνατότητα στο δικαστήριο και αυτεπαγγέλτως να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο για την εξακρίβωση πραγματικών γεγονότων, ακόμα και εκείνων που δεν έχουν ουδόλως προταθεί. Επομένως σε περίπτωση μη εξειδικεύσεως των πραγματικών περιστατικών που εκτίθενται στο δικόγραφο της αιτήσεως, δυνάμει της διατάξεως αυτής, δεν προκαλείται ζήτημα απαραδέκτου, ακόμη και εάν τα περιστατικά αυτά δεν συμπληρώθηκαν με δήλωση του αιτούντος στο ακροατήριο (άρθρα 236 και 741 του ΚΠολΔ) και το Δικαστήριο δύναται να ερευνήσει και ως προς αυτά προκειμένου να αποφανθεί επί του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση.


Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.