Νομοθεσία

Οδηγός χρήσης

 

Ο παρών συνοπτικός οδηγός "χρήσης" παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία της ιστοσελίδας μας και πιστεύουμε ότι θα σας φανεί εύληπτος και χρηστικός.

 

  Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε χρήσιμα βίντεο με οδηγίες χρήσης.

⇒ Σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 8253032-3 (αστική χρέωση) και στο info@tetravivlos.gr


Κύρια μενού της ιστοσελίδας μας

Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας στην οριζόντια γραμμή δίπλα από το λογότυπο της Νομοπαίδειας υπάρχουν οι εξής επιλογές:

- ΑΡΧΙΚΗ: Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μεταβείτε/επιστρέψετε στην αρχική σελίδα

- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ: Πληροφορηθείτε για την Επίκαιρη Νομοθεσία και Νομολογία. Μάθετε πρώτοι κάθε νέα τροποποίηση των νόμων των Τετραβίβλων Ι και ΙΙ καθώς και τις σημαντικότερες ειδήσεις αφορώσες συναδέλφους δικηγόρους αλλά και τον ευρύτερο νομικό χώρο. 

- ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ: Εδώ μπορείτε να δείτε το προφίλ της εταιρίας μας, να γνωρίσετε τα άτομα πίσω απ' αυτή και να πληροφορηθείτε για το ιστορικό της μακρόχρονης εκδοτικής μας δραστηριότητας (το οποίο τρέχει ήδη πίσω στο 1974!!) 

- ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ: μεγάλη συλλογή επικαιροποιμένων υποδειγμάτων με επίκεντρο του τέσσερις κωδικές (Α.Κ., Κ.Πολ.Δ, Π.Κ. Κ.Π.Δ.), και όχι μόνο.

- ΕΝΤΥΠΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ: Παρέχει πρόσβαση στο σπουδαίο και πρωτοποριακό έργο του Δημ.Ν.Παπαδόπουλου, την ΔΙΑΡΚΗ κατ' ΑΡΘΡΟΝ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ, στην οποία έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός νομολογίας, ταξινομημένης κατ' άρθρο για τον Αστικό Κώδικα και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι αποφάσεις ανατρέχουν πίσω στην δεκαετία του '50 και φτάνουν μέχρι και το 2013.

- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: Αγοράστε τώρα Τετράβιβλο ή οποιαδήποτε έντυπη έκδοση (ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ) ή μία συνδρομή στην Νομοπαίδεια on line . Με αυτό το φιλικό στην χρήση ηλεκτρονικό κατάστημα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κάνετε την παραγγελία σας για κάποια από τις εκδόσεις μας ή για συνδρομή στη Νομοπαίδεια.

- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Επικοινωνήστε μαζί μας, συμπληρώνοντας τα στοιχεία στην φόρμα επικοινωνίας, είτε μέσω email, μέσω fax, είτε καλώντας μας στα σταθερά τηλέφωνα.


Διαδικασία εγγραφής

Στο επάνω δεξιά μέρος της ιστοσελίδας πατήστε στην επιλογή "ΕΙΣΟΔΟΣ". Εκεί σας δίνεται η δυνατότητα να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα, να εγγραφείτε - δημιουργήσετε λογαριασμό ή να ανακτήσετε τους κωδικούς σας.

 

Η πρόσβαση στην Βάση απαιτεί:

- εγγραφή του χρήστη στην ιστοσελίδα μας (δημιουργία λογαριασμού) και κατόπιν

- επιλογή κάποιου από τα διαθέσιμα προγράμματα συνδρομών. Τα βήματα είναι εύκολα και απλά καθώς ακολουθείτε απλώς τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

 

Εγγραφή στην ιστοσελίδα - δημιουργία λογαριασμού:

Πραγματοποιείται (δωρεάν) μέσω της επιλογής "ΕΙΣΟΔΟΣ" στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης.

Μετά την καταχώρηση των στοιχείων σας, στο κάτω μέρος της σελίδας θα πρέπει να κάνετε αποδοχή στους όρους χρήσης.
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε δίπλα από τον Οδηγό Χρήσης στις Συχνές Ερωτήσεις.

 

Συνδρομή στην ΝΟΜΟΠΑΙΔΕΙΑ

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην Νομοπαίδεια θα πρέπει:

- να έχετε ενεργοποιημένο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Η ενεργοποίηση (απαιτείται μία μόνο φορά και είναι δωρεάν) μπορεί να πραγματοποιηθεί και από εδώ.

- να επιλέξετε κάποιο από τα διαθέσιμα πακέτα συνδρομών, από το Ηλεκτρονικό κατάστημα.

- για δωρεάν δοκιμαστική συνδρομή πατήστε εδώ.


α. Αναζήτηση νομοθεσίας

Η αναζήτηση της νομοθεσίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

- Σαν ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με “ξεφύλλισμα”.

Στην αριστερή στήλη της Νομοθεσίας έχουν ταξινομηθεί οι βασικότεροι κλάδοι του ελληνικού δικαίου, απ' όπου μπορεί κανείς να εισέλθει και να ανοίξει όποιο “βιβλίο” - κώδικα – νόμο τον ενδιαφέρει. Αυτός ο τρόπος αναζήτησης προσφέρεται για καλύτερη γνωριμία με το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων καθώς παρουσιάζει με ιδιαίτερα πρακτικό τρόπο το σύνολο της ηλεκτρονικής μας βάσης δεδομένων. Σημειώνουμε ότι η ταξινόμηση των κλάδων δικαίου δεν έγινε με αυστηρά δογματικό τρόπο αλλά προτιμήθηκε για λόγους ευχρησίας ο διαχωρισμός που έχει συνήθως στο μυαλό του ο μαχόμενος δικηγόρος.

- Μηχανή αναζήτησης.

Στο κέντρο της αρχικής σελίδας υπάρχει η "Μηχανή αναζήτησης" (ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ - ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ).
Με την χρήση της μηχανής ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να βρει σε ελάχιστο χρόνο το νομοθέτημα ή το άρθρο του νομοθετήματος που τον ενδιαφέρει.
Πατώνας στο γκρι πλαίσιο το βέλος, αναπτύσσονται τα πεδία έρευνας της μηχανής.
 
Στο κεντρικό πεδίο Επιλέξτε κατηγορία "Νομοθεσία". 
Η αναζήτηση γίνεται με τα εξής πεδία (δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση όλων των πεδίων):
- Εισάγετε όρους αναζήτησης (λέξεις - κλειδιά). Πληκτρολογήστε μία λέξη ή συνδυασμό μέχρι πέντε (5) λέξεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους αναζήτησης, πατήστε πάνω στο πράσινο εικονίδιο i (info) που υπάρχει δεξιά.
- Νόμος. Πληκτρολογήστε τον αριθμό του νομοθετήματος.
Επιπλέον ο ερευνητής έχει την δυνατότητα στους κύριους κώδικές της ελληνικής νομοθεσίας να χρησιμοποιήσει τις ακόλουθες συντομογραφίες (είτε με κεφαλαία είτε με μικρά, είτε με τελείες είτε χωρίς τελείες):

• Α.Κ. για τον Αστικό Κώδικα,
• Κ.Πολ.Δ. για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
• Π.Κ. για τον Ποινικό Κώδικα,
• Κ.Π.Δ. για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,
Εισ.Ν.Α.Κ για τον Εισαγωγικό Νόμο του Α.Κ.
Εισ.Ν.Κ.Πολ.Δ για τον Εισαγωγικό Νόμο του Κ.Πολ.Δ

• Κ.Δ.Δ. για τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας,
• Κ.Φ.Ε για τον Κώδικα Φόρου Εισοδήματος (τον παλαιό και τον νέο),
• Κ.Φ.Δ. για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (τον παλαιό και τον νέο) 
• Κ.Ο.Κ. για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
• Κ.Ε.Δ.Ε. για τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (τον παλαιό και τον νέο) 
 
- Άρθρο. Πληκτρολογήστε τον αριθμό του άρθρου που σας ενδιαφέρει ή αφήστε κενό αυτό το πεδίο για εμφάνιση όλων των άρθρων του ζητούμενου νόμου.
- Έτος. Συμπληρώστε αν γνωρίζετε το έτος του νομοθετήματος για συγκεκριμενοποίηση της αναζήτησης.
- ΦΕΚ. Συμπληρώστε τον αριθμό ΦΕΚ αν το γνωρίζετε. (Προσοχή: Ο αριθμός πρέπει να καταχωρείται με την μορφή π.χ. 234Α ή 234α ή 3456Β ή 3456β κ.ο.κ., δηλαδή χωρίς χωρίς κενό μεταξύ του αριθμού και του τομού ΦΕΚ)
- ΕΙΔΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ. Πατήστε πάνω στο πλαίσιο "ΕΙΔΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ" και επιλέξτε το είδος του Νομοθετήματος που αναζητάτε (Νόμος, Προεδρικό Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση κ.λπ.)
 
Για εμφάνιση των αποτελεσμάτων σε μορφή Νομοθετημάτων και όχι άρθρων αποφύγετε να συμπληρώνετε το πεδίο "Άρθρο" μόνο του ή συνδυαστικά με τα υπόλοιπα πεδία.
 

- Πατήστε Εύρεση.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ταξινομήσετε τα αποτελέσματα με μεγαλύτερη συνάφεια σε σχέση με τους όρους αναζήτησης που συμπληρώσατε, επιλέξτε από το πεδίο της ταξινόμησης "Σχετικότητα / συχνότητα" και θα εμφανιστούν πρώτα σε κατάταξη τα αποτελέσματα εκείνα που περιλαμβάνουν περισσότερες φορές τους όρους αναζήτησης που έχετε θέσει.

Για μεγαλύτερη εξειδίκευση της έρευνας πολύ χρήσιμη είναι η συμπλήρωση του πεδίου “Εξειδίκευση επί των αποτελεσμάτων” (όσες λέξεις επιθυμείτε κάθε φορά), το οποίο εμφανίζεται σε κάθε αναζήτηση. Το πεδίο αυτό πραγματοποιεί έρευνα επί των εξαχθέντων αποτελεσμάτων και λειτουργεί συνδυαστικά με τα υπόλοιπα. ΠΡΟΣΟΧΗ στο πεδίο αυτό χρησιμοποιούμε όσες λέξεις επιθυμούμε, και μάλιστα όσες φορές επιθυμούμε, για περαιτέρω "φιλτράρισμα" - εξειδίκευση των αποτελεσμάτων.Στη συνέχεια πατάμε αναζήτηση.
 

Β. Αναζήτηση νομολογίας
Γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

α) Μέσω της επιλογής “Νομολογία” από την επισκόπηση ενός άρθρου (Νομολογία κατ' Άρθρο). Η επιλογή "Νομολογία" βρίσκεται πάνω από το κείμενο του άρθρου. Πατώντας την, οι αποφάσεις παρατίθενται με χρονολογική σειρά ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη και με την μορφή αρχικώς ευσύνοπτης περίληψης, απ' όπου ο ερευνητής αν το επιθυμεί μπορεί να μεταβεί σε ολόκληρο το κείμενο αυτών. 

 
β) Μέσω της μηχανής αναζήτησης.
Η μηχανή αναζήτησης βρίσκεται στη οριζόντια κεντρική πράσινη μπάρα της σελίδας κάτω από το λεκτικό “ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ – ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ
Πατώνας στο γκρι πλαίσιο το βέλος, αναπτύσσονται τα πεδία έρευνας της μηχανής.
Στο κεντρικό πεδίο Επιλέξτε κατηγορία "Νομολογία".
Τα πεδία έρευνας είναι τα ακόλουθα:
- Εισάγετε όρους αναζήτησης (λέξεις - κλειδιά). Πληκτρολογήστε μία λέξη ή συνδυασμό μέχρι πέντε (5) λέξεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους αναζήτησης, πατήστε πάνω στο πράσινο εικονίδιο i (info) που υπάρχει δεξιά.
- Δικαστήριο. Επιλέγετε αν γνωρίζετε το είδος του δικαστηρίου.
- Περιοχή. Επιλέγετε αν γνωρίζετε την περιοχή.
- Αριθμός απόφασης. Συμπληρώνετε αν γνωρίζετε τον αριθμό της Απόφασης.
- Έτος απόφασης. Συμπληρώνετε αν γνωρίζετε το έτος της Απόφασης
- Αναζήτηση βάση νόμου - άρθρου κ.τ.λ. Συμπληρώστε αυτά τα πεδία (Νόμος - Έτος Νόμου - Άρθρο) για εξαγωγή αποφάσεων βάσει του επιλεχθέντος νόμου ή άρθρου νόμου (Νομολογία κατ' Αρθρο).
 - Πατήστε Εύρεση.
 
Οι αποφάσεις παρατίθενται με χρονολογική σειρά ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη και με την μορφή αρχικώς ευσύνοπτης περίληψης, απ' όπου ο ερευνητής αν το επιθυμεί μπορεί να μεταβεί σε ολόκληρο το κείμενο αυτών.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ταξινομήσετε τα αποτελέσματα με μεγαλύτερη συνάφεια σε σχέση με τους όρους αναζήτησης που συμπληρώσατε, επιλέξτε από το πεδίο της ταξινόμησης "Σχετικότητα / συχνότητα" και θα εμφανιστούν πρώτα σε κατάταξη τα αποτελέσματα εκείνα που περιλαμβάνουν περισσότερες φορές τους όρους αναζήτησης που έχετε θέσει.
 
Για μεγαλύτερη εξειδίκευση της έρευνας πολύ χρήσιμη είναι η συμπλήρωση του πεδίου “Εξειδίκευση επί των αποτελεσμάτων” (όσες λέξεις επιθυμείτε κάθε φορά), το οποίο εμφανίζεται σε κάθε αναζήτηση. Το πεδίο αυτό πραγματοποιεί έρευνα επί των εξαχθέντων αποτελεσμάτων και λειτουργεί συνδυαστικά με τα υπόλοιπα. ΠΡΟΣΟΧΗ στο πεδίο αυτό χρησιμοποιούμε όσες λέξεις επιθυμούμε, και μάλιστα όσες φορές επιθυμούμε, για περαιτέρω "φιλτράρισμα" - εξειδίκευση των αποτελεσμάτων.Στη συνέχεια πατάμε αναζήτηση.
 
 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ.

 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ.

 
Ελπίζουμε η περιήγηση στην ιστοσελίδα μας να σας φανεί εύκολη και φιλική.

Σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 8253032-3 (αστική χρέωση) και στο info@tetravivlos.gr