Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Επιλογές Αναζήτησης

Νομοθεσία

Νομοπαίδεια

Έχοντες πίσω μας μία μακρά και γόνιμη πορεία τεσσάρων δεκαετιών στον χώρο των νομικών εκδόσεων, τον Νοέμβριο του 2013 εγκαινιάσαμε την παρουσία μας και στο διαδίκτυο με την νέα Βάση Νομικών Πληροφοριών - Νομοπαίδεια.


Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην Νομοπαίδεια θα πρέπει:

- να έχετε ενεργοποιημένο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Η ενεργοποίηση (απαιτείται μία μόνο φορά και είναι δωρεάν) μπορεί να πραγματοποιηθεί και από εδώ.

- να επιλέξετε κάποιο από τα διαθέσιμα πακέτα συνδρομών, από το Ηλεκτρονικό κατάστημα.

- για δωρεάν δοκιμαστική συνδρομή πατήστε εδώ.


Περιεχόμενο της Νομοπαίδειας

 

- Νομοθεσία:

Διαρκής κωδικοποίηση της εθνικής νομοθεσίας. Η νομοθεσία εμπλουτίζεται συνεχώς με την παρακολούθηση κάθε δημοσιευόμενου ΦΕΚ αλλά και με την καταχώρηση παλαιοτέρων νόμων.

 

- Νομολογία: Χιλιάδες αποφάσεις, σε αυτούσιο κείμενο και σε περίληψη. Πέραν των νόμων της Τετραβίβλου (ΑΚ., Κ.Πολ.Δ, Π.Κ., Κ.Π.Δ.), οι αποφάσεις καλύπτουν πληθώρα νομικών κειμένων - κατηγοριών (ειδικοί ποινικοί νόμοι, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μισθώσεις, εργατικά, τροχαία κ.τ.λ.)

 

- Διαρκής κατ' Άρθρον Νομολογία Α.Κ. και Κ.Πολ.Δ.:

Η ιστορίκή εξέλιξη της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων, όπως αναδεικνύεται μέσα από το ομώνυμο, μνημειώδες έργο του Δ.Ν. Παπαδόπουλου. Πλήθος αποφάσεων ταξινομημένων κατ' άρθρο, από το 1953 για τον Α.Κ. και το 1970 για τον Κ.Πολ.Δ. μέχρι τις μέρες μας (2013). Το έργο (15 τόμοι, 1000 σελ. ο καθένας για τον Α.Κ και 13 τόμοι αντίστοιχα για τον Κ.Πολ.Δ.) αποδελτιωμένο, παρουσιάζεται σε μορφή pdf και είναι προσβάσιμο από το σχετικό οριζόντιο μενού.


 

Γενική παρουσίαση

 

Η Νομοπαίδεια είναι φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα το οποίο από καιρό μας απασχολούσε τόσο ως ιδέα όσο και ως στήσιμο και τελική υλοποίηση.

Στόχος μας δεν ήταν να "ανεβάσουμε" μία ακόμη (ανάμεσα σε πολλές) ιστοσελίδα παράθεσης νομικών πληροφοριών αλλά να δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό χώρο - εργαλείο για κάθε ενδιαφερόμενο και απασχολούμενο με την νομική επιστήμη. (συναδέλφους δικηγόρους, δικαστές, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, φοιτητές)

Όπως προδίδει και το όνομά της, η σελίδα μας πέραν της απλής ενημέρωσης επί των νομοθεσιακών αλλαγών, φιλοδοξεί να προσφέρει μία πιο ουσιαστική μετάδοση της πληροφορίας. Επομένως δώσαμε απόλυτη προσοχή όχι μόνο στην ποιότητα του περιεχομένου της Νομοπαίδειας αλλά και στον τρόπο παράθεσης αυτής.

Προτιμητέο κρίναμε το "δέσιμο" των πληροφοριών κατ' άρθρο. Έτσι ο ερευνητής δίπλα στο κείμενο του κάθε άρθρου έχει την δυνατότητα να βρεί:

α) σημειώσεις - σχόλια που αφορούν τυχόν τροποποιήσεις καθώς και δυνατότητα εμφάνισης των προηγούμενων μορφών που είχε το άρθρο πριν την τροποποίησή του. (Το ιστορικό αυτό ανατρέχει μέχρι και το 2013)
β) ερμηνεία του άρθρου έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από την πλούσια νομολογία των δικαστηρίων μας (σημ. ερμηνεία υπάρχει κάτω από τα κυριότερα άρθρα των θεσμικών κωδίκων Α.Κ., Κ.Πολ.Δ. Π.Κ. και Κ.Π.Δ, με άμεσο στόχο την επέκταση και στους υπόλοιπους βασικούς Κώδικες - νόμους).
γ) νομολογία παρατιθέμενη μέσω μικρών, ευσύνοπτων και εύληπτων περιλήψεων, με ουσιαστικό στόχο να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν η έρευνα και η αναζήτηση. Οι περιλήψεις αυτές λειτουργούν ως σύνδεσμοι έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος κάνοντας "κλικ" πάνω σε αυτές να μεταφέρεται σε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης.
δ) ειδική επιλογή με τις προηγούμενες μορφές του άρθρου αυτού (ιστορικό τροποποιήσεων από το 2012 και μετά),
ε) δυνατότητα σχολιασμού του ίδιου του χρήστη.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντες την πρωταρχική σημασία της αρχής της απλότητας προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μία μηχανή αναζήτησης που να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική προς τον χρήστη.

Η αναζήτηση νομολογίας - νομοθεσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί:

- με λέξη - κλειδί

- με συμπλήρωση κάποιου πεδίου (νόμος, άρθρο, αρ. απόφασης, δικαστήρο κ.τ.λ.)

- με συνδυασμό των ανωτέρω

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να προχωρήσει σε νέα εξειδικευμένη έρευνα επί των εξαγόμενων αποτελεσμάτων.


Χρήσιμη βοήθεια μπορεί να βρεί κανείς και στον Οδηγό Χρήσης της ιστοσεδίδας μας.


Με γνώμονα πάντα ότι η ποιότητα οφείλει να συμβαδίζει με την ταχύτητα και την ποσότητα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κ.κ. συναδέλφους που μας στηρίζουν συνεχώς από την αρχή της πορείας μας μέχρι σήμερα.

Για οποιαδήποτε πρόταση, ιδέα, παράπονο ή, αν έχετε κάποια απόφαση ή μελέτη (πρωτότυπη) που θα επιθυμούσατε να δημοσιευτεί στην Νομοπαίδεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

(τηλ.: 210-8253032-4, φαξ: 210-8253035, mail: info@tetravivlos.gr)

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Παπαδόπουλος