Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ / ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΩ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Μ.Π.Λαμ. 256/2018 (διαδικασία οικογενειακών διαφορών)


ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.  - Έτσι, υπό το νέο καθεστώς του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Ν. 4335/2015), πλην των υποθέσεων των μικροδιαφορών, από τη συνδυασμένη εφαρμογή των άρθρων 115 § 3 και 591 § 1 στοιχ. γ' και δ' ΚΠολΔ, προκύπτει ότι σε όλες τις ειδικές διαδικασίες, επομένως και σε εκείνη των οικογενειακών διαφορών, οι διάδικοι πρέπει να καταθέτουν το αργότερο κατά τη συζήτηση υποχρεωτικά προτάσεις, ol οποίες περιέχουν όλους τους ισχυρισμούς τους, αποκλειόμενης της δυνατότητας προβολής ισχυρισμών μόνο προφορικά στο ακροατήριο. Ισχυρισμοί προβληθέντες προφορικά χωρίς να περιλαμβάνονται στις έγγραφες προτάσεις τυγχάνουν απαράδεκτοι και δεν μπορούν να ληφθούν πλέον υπ' όψιν.

ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΦΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΟΥΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ - Επίσης, από τον συνδυασμό των άρθρων 595 ΚΠολΔ και 260 § 1 ΚΠολΔ, προκύπτει ότι στην ειδική διαδικασία των διαφορών οικογενειακού δικαίου η διαδικασία προχωρεί σαν να ήταν παρόντες όλοι οι διάδικοι μόνο όταν ένας εξ αυτών απολείπεται δικονομικώς, ενώ, επί απουσίας και των δύο διαδίκων εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 260 § 1 ΚΠολΔ, οπότε και ματαιώνεται η συζήτηση της υπόθεσης. Εξάλλου, αν η μη εμφάνιση ή η μη προσήκουσα εμφάνιση των διαδίκων διαπιστωθεί μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, κατά τη μελέτη της υπόθεσης ή τη διάσκεψη, η ματαίωση της συζήτησης κηρύσσεται με δικαστική απόφαση.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΩ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ - Εν προκειμένω οι διάδικοι παραστάθηκαν όπως αναφέρεται στο προεισαγωγικό τμήμα της παρούσας μετά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους χωρίς όμως να καταθέσουν έγγραφες προτάσεις. Κατά τη συζήτηση της αγωγής με σχετικές δηλώσεις των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, ..., δήλωσαν ότι επιθυμούν την έκδοση απόφασης σύμφωνα με το από 20.04.2018 ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης εννόμων σχέσεων μεταξύ εν διαστάσει συζύγων, ..... Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν στη νομική σκέψη, το παραπάνω ιδιωτικό συμφωνητικό... θα έπρεπε να εισφερθεί στη δίκη μέσω της προβλεπομένης ως άνω διαδικασίας με υποχρεωτική κατάθεση προτάσεων, η οποία αποτελεί αναγκαίο όρο για τη νόμιμη παράσταση των διαδίκων στο δικαστήριο.


ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΟ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ-ΛΟΙΠΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Αριθμός απόφασης: 256 /2018 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

Συγκροτήθηκε από τη Δικαστή Άννα Καρυδά, Πρωτοδίκη, που ορίστηκε από τη Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο Πρόεδρο Πρωτοδικών και από τη Γραμματέα Ευαγγελία Κάλτσα.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του την 27 Απριλίου 2018, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

ΤΗΣ ΕΝΑΓΟΥΣΑΣ: ....., η οποία παραστάθηκε μετά της πληρεξούσιας δικηγόρου της Μαρίας-Αγγελικής Μοίρα, κατοίκου Λαμίας, οδός Χαντζοπούλου 3, που διορίστηκε με την υπ' αριθμ. 35/2017 απόφαση του Δικαστηρίου τούτου, σύμφωνα με της διατάξεις του ν. 3226/2004 «περί παροχής νομικής βοήθειας».

ΤΟΥ ΕΝΑΓΟΜΕΝΟΥ: ....., ο οποίος παραστάθηκε μετά του πληρεξούσιου δικηγόρου του Κωνσταντίνου Μπαρούτα, κατοίκου Λαμίας, οδός Βύρωνος 8.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Η ενάγουσα ζητά να γίνει δεκτή η από 07.06.2017 και με αριθμό κατάθεσης 670/ΕΓ6/63/17 αγωγή της, η οποία κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου, προσδιορίστηκε για να συζητηθεί αρχικά κατά τη δικάσιμο της 24.11.2017, κατά την οποία η συζήτηση αναβλήθηκε για τη δικάσιμο που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας και γράφτηκε στο πινάκιο.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ανέπτυξαν προφορικά του ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 115 § 3 ΚΠολΔ, «με την επιφύλαξη των υποθέσεων των μικροδιαφορών, η κατάθεση προτάσεων είναι υποχρεωτική», κατά δε το άρθρο 591 § 1 ΚΠολΔ στις ειδικές διαδικασίες «οι προτάσεις κατατίθενται το αργότερο κατά τη συζήτηση» (στοιχ. γ'), ενώ «τα περιεχόμενα στις προτάσεις μέσα επίθεσης και άμυνας προτείνονται συνοπτικώς και προφορικά και καταχωρίζονται στα πρακτικά συζητήσεως, διαφορετικά είναι απαράδεκτα» (στοιχ. δ'), όπως οι ως άνω διατάξεις ισχύουν μετά την τροποποίηση του ΚΠολΔ με το ν. 4335/2015, οι διατάξεις του οποίου κατά το άρθρο 9 § 2 αυτού εφαρμόζονται για τα κατατιθέμενα από τις 1.1.2016 ένδικα μέσα και αγωγές.

Έτσι, υπό το νέο καθεστώς του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πλην των υποθέσεων των μικροδιαφορών, από τη συνδυασμένη εφαρμογή των άρθρων 115 § 3 και 591 § 1 στοιχ. γ' και δ' ΚΠολΔ, προκύπτει ότι σε όλες τις ειδικές διαδικασίες, επομένως και σε εκείνη των οικογενειακών διαφορών, οι διάδικοι πρέπει να καταθέτουν το αργότερο κατά τη συζήτηση υποχρεωτικά προτάσεις, ol οποίες περιέχουν όλους τους ισχυρισμούς τους, αποκλειόμενης της δυνατότητας προβολής ισχυρισμών μόνο προφορικά στο ακροατήριο. Ισχυρισμοί προβληθέντες προφορικά χωρίς να περιλαμβάνονται στις έγγραφες προτάσεις τυγχάνουν απαράδεκτοι και δεν μπορούν να ληφθούν πλέον υπ' όψιν [βλ. ad hoc ΜονΠρΚαλαμ 110/2016 ΤΝΠ «ΝΟΜΟΣ» και Στ. Πανταζόπουλο, Οι νομοθετικές τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις δίκες των ειδικών διαδικασιών (άρθρα 591 επ ΚΠολΔ), ΕλλΔνη 2016. 659, Χ. Σεβαστίδη, Οι ειδικές διαδικασίες στον νέο ΚΠολΔ (ν. 4335/2015), ΕλλΔνη 2016. 74, Σ. Μούζουρα, Οι γενικές διατάξεις των ειδικών διαδικασιών - Οι διαφορές από την οικογένεια, τον γάμο και την ελεύθερη συμβίωση - Περιουσιακές διαφορές ΕλλΔνη 2016. 81, Π. Γιαννόπουλο, Οι ειδικές διαδικασίες του ΚΠολΔ μετά τον ν. 4335/2015, ΕΠολΔ 2015.453επ, § 2.3.6 σ. 468].

Επίσης, από τον συνδυασμό των άρθρων 595 ΚΠολΔ, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, αν κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο δεν λάβει νόμιμα μέρος κάποιος από τους διαδίκους, η διαδικασία προχωρεί σαν να ήταν παρόντες όλοι οι διάδικοι και 260 § 1 ΚΠολΔ, κατά το οποίο, «αν κατά την εκφώνηση της υπόθεσης δεν εμφανίζονται όλοι οι διάδικοι ή εμφανίζονται, αλλά δεν μετέχουν κανονικά στη συζήτηση, η συζήτηση ματαιώνεται», προκύπτει ότι στην ειδική διαδικασία των διαφορών οικογενειακού δικαίου η διαδικασία προχωρεί σαν να ήταν παρόντες όλοι οι διάδικοι μόνο όταν ένας εξ αυτών απολείπεται δικονομικώς, ενώ, επί απουσίας και των δύο διαδίκων εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 260 § 1 ΚΠολΔ, οπότε και ματαιώνεται η συζήτηση της υπόθεσης. Εξάλλου, αν η μη εμφάνιση ή η μη προσήκουσα εμφάνιση των διαδίκων διαπιστωθεί μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, κατά τη μελέτη της υπόθεσης ή τη διάσκεψη, η ματαίωση της συζήτησης κηρύσσεται με δικαστική απόφαση (Εφθεσ 2714/2009, ΕφΑΘ 8862/2000 ΤΝΠ «ΝΟΜΟΣ»}.

Στην προκείμενη περίπτωση, η ενάγουσα με την υπό κρίση αγωγή της, που κατατέθηκε την ...2017, ισχυριζόμενη ότι ασκεί δυνάμει της υπ' αριθ. 187/2017 απόφασης του Δικαστηρίου τούτου (κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων) την προσωρινή επιμέλεια του προσώπου των ανήλικων τέκνων της, ...., που απέκτησε από το νόμιμο γάμο που τέλεσε με τον εναγόμενο, με τον οποίον έχει διακόψει την έγγαμη συμβίωση της, ζητεί να ανατεθεί αποκλειστικά σ' αυτήν η άσκηση της επιμέλειας του προσώπου των ανωτέρω ανηλίκων, καθώς είναι καταλληλότερη προς τούτο, να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να της καταβάλλει για την τακτική διατροφή των προαναφερθέντων ανήλικων τέκνων τους, λόγω του ότι αυτά στερούνται ιδίων πόρων ζωής, για χρονικό διάστημα τριών ετών από την επίδοση της αγωγής, ήτοι από την ....2017 έως την .....2020, το συνολικό ποσό των 480,00 ευρώ μηνιαίως, ήτοι το ποσό των 240,00 ευρώ μηνιαίως, για κάθε τέκνο, προκαταβολικά το πρώτο τριήμερο κάθε ημερολογιακού μήνα, με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση πληρωμής κάθε μηνιαίας δόσης μέχρι την εξόφληση, να κηρυχθεί η εκδοθησόμενη απόφαση προσωρινά εκτελεστή, να απαγγελθεί προσωπική κράτηση διάρκειας έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ σε βάρος του εναγόμενου, για την περίπτωση παραβίασης των διατάξεων της απόφασης που θα εκδοθεί και να καταδικασθεί ο τελευταίος στα δικαστικά της έξοδα.

Κατά τη συζήτηση της αγωγής, η οποία έχει κατατεθεί μετά την 01η.01.2016 και επ' αυτής εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΠολΔ, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το ν. 4335/2015 και αρμοδίως φέρεται ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου (αρθρ. 22, 39Α, 17 § 2 και 218 § 1 ΚΠολΔ) κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 592 αριθ. 3, 593-602 και 610-613 ΚΠολΔ, όπως ισχύουν, οι διάδικοι παραστάθηκαν όπως αναφέρεται στο προεισαγωγικό τμήμα της παρούσας μετά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους χωρίς όμως να καταθέσουν έγγραφες προτάσεις.

Κατά τη συζήτηση της αγωγής με σχετικές δηλώσεις των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, που καταχωρίστηκαν στα πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης του Δικαστηρίου αυτού, δήλωσαν ότι επιθυμούν την έκδοση απόφασης σύμφωνα με το από 20.04.2018 ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης εννόμων σχέσεων μεταξύ εν διαστάσει συζύγων, που υπογράφεται από τους ίδιους και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, δυνάμει του οποίου αυτοί συμφώνησαν το μεν δικαίωμα επιμέλειας των τέκνων να ανατεθεί αποκλειστικά στον εναγόμενο, η δε εδώ ενάγουσα παραιτήθηκε από το δικαίωμα να αξιώσει διατροφή για λογαριασμό των προαναφερθέντων τέκνων.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν στη νομική σκέψη, το παραπάνω ιδιωτικό συμφωνητικό και ανεξάρτητα του ότι η περιεχόμενη σ' αυτό συμφωνία ως προς την ανάθεση της επιμέλειας του προσώπου των ανηλίκων τέκνων τους στον εναγόμενο δεν αποτελεί αντικείμενο της αγωγής αφού ο τελευταίος δεν άσκησε το σχετικό δικαίωμά του με κάποιον έγκυρο δικονομικά τρόπο (λ.χ. ανταγωγή), θα έπρεπε να εισφερθεί στη δίκη μέσω της προβλεπομένης ως άνω διαδικασίας με υποχρεωτική κατάθεση προτάσεων, η οποία αποτελεί αναγκαίο όρο για τη νόμιμη παράσταση των διαδίκων στο δικαστήριο.

Επομένως, στην υπό κρίση αγωγή από τη μη κατάθεση έγγραφων προτάσεων εκ μέρους των διαδίκων συνάγεται ότι η παράσταση τους ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου δεν είναι προσήκουσα και συνεπώς μη δικονομικώς έγκυρη, με αποτέλεσμα, ως εκ της ερημοδικίας και των δυο διαδίκων, η συζήτηση να πρέπει να κηρυχθεί ματαιωμένη.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΚΗΡΥΣΣΕΙ ματαιωμένη τη συζήτηση της υπόθεσης.

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύτηκε στο ακροατήριο του, σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση, στην Λαμία στις 2Μ-Γ2- 2018, με την παρουσία της γραμματέως και απόντων των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ