Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΧΩΡΙΣ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. ΔΙΑΚΡΙΣΗ α) ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ β) ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ (1515 Α.Κ.). ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ / ΘΕΜΑΤΑ ΚΑθ' ΥΛΗ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ

 Μ.Π.Ροδόπης 132/2018 (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων)


ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΧΩΡΙΣ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. ΔΙΑΚΡΙΣΗ α) ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ β) ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ (1515 Α.Κ.). ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ - Η ένδικη αίτηση κρίνεται μη νόμιμη, διότι αφού η ανήλικη κόρη των διαδίκων είναι και παραμένει εκτός γάμου τέκνο η γονική μέριμνα ανήκει αλλά και ασκείται εκ του νόμου αποκλειστικά από την καθής η αίτηση - μητέρα. Ο αιτών - πατέρας με την εκούσια αναγνώριση της ανήλικης ως φυσικό του τέκνο, έγινε μόνο φορέας της γονικής μέριμνας της ανήλικης, όχι όμως και της άσκησή της, αφού όπως προκύπτει από το όλο εισαγωγικό της δίκη δικόγραφο, ούτε έπαψε η γονική μέριμνα της καθής η αίτηση - μητέρας, ούτε αδυνατεί η τελευταία να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους, οπότε κι ο καθού η αίτηση θα αποκτούσε αυτοδικαίως την άσκησή της.

ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ κ.τ.λ. ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΔΕΝ ΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΟΙ

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΜΟΔΙΟ ΚΑθ' ΥΛΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (1510, 1512 Α.Κ.) - Σε κάθε περίπτωση, κι αν ήθελε το ένδικο δικόγραφο εκτιμηθεί ως αίτηση αφαίρεσης της γονικής μέριμνας από την καθής η αίτηση και μητέρα της ανήλικης λόγω κακής άσκησής της, και ανάθεσης αυτής στον αιτούντα - πατέρα, αυτή όφειλε να δικαστεί κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας κι όχι με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.


Για το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ.