Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙΣΑ ΣΤΟ ΓΕΜΗ και ΣΥΣΤΑΘΕΙΣΑ ΠΡΟ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΕΜΗ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ και ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ. ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΕΣ

Σ.τ.Ε. 1593/2018


ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΠΕΡΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΑΦΕΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΛΑΝΤΖΩΝ - η ακύρωση της υπ' αριθμ. 2131.9/02/3.8.2016 κανονιστικής αποφάσεως του Λιμενάρχη ...... περί καθορισμού των αποκλειστικών αφετηριών των επιβατηγών (Ε/Γ) λαντζών για τη διενέργεια λεμβουχικών εργασιών και περιοχών κυκλοφορίας αυτών (Β' 3594/4.11.2016), καθ' ο μέρος με την απόφαση αυτή επετράπη σε Ε/Γ λάντζες η μεταφορά επιβατών μεταξύ των αφετηριών του Νέου Λιμένα (............) και του Παλαιού Λιμένα (Μώλος ......) .................

Με τις διάτάξεις των άρθρων 17 και 12 του Γενικού Κανονισμού Λιμένος ..... καθορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια επί τη βάσει των οποίων η αρμόδια κατά τόπο λιμενική αρχή μπορεί να προβαίνει, με απόφασή της έχουσα κανονιστική ισχύ, στον καθορισμό των αφετηριών και της περιοχής κυκλοφορίας των λαντζών για τη διενέργεια των λεμβουχικών εργασιών, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά επιβατών. Νόμιμο κριτήριο για τον, κατόπιν προτάσεως των ενδιαφερόμενων σωματείων, καθορισμό των ως άνω αφετηριών αποτελεί, κατά την υπεξουσιοδοτική διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 12, η εξυπηρέτηση των αναγκών του εκάστοτε λιμένα.

Επειδή, οι κανονιστικές πράξεις, όπως η προσβαλλόμενη, ελέγχονται μόνον από της απόψεως τηρήσεως των όρων των εξουσιοδοτικών διατάξεων βάσει των οποίων εκδίδονται, καθώς και της ενδεχομένης υπερβάσεως των ορίων της εξουσιοδοτήσεως. Προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος αυτός πρέπει να προκύπτουν από τα στοιχεία του φακέλου τα εκτιμηθέντα από τη Διοίκηση στοιχεία που συνηγορούν στην έκδοση της κανονιστικής αποφάσεως και αναφέρονται στην εξουσιοδοτική διάταξη. Η ουσιαστική δε κρίση της Διοίκησης περί της αξιολόγησης των τεθέντων στην εξουσιοδοτική διάταξη κριτηρίων εκφεύγει, κατ' αρχήν, του ακυρωτικού ελέγχου, και ελέγχεται μόνον εάν προβάλλεται με συγκεκριμένους ισχυρισμούς ή προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου ότι η κανονιστική ρύθμιση θεσπίσθηκε κατά πρόδηλη παραγνώριση των κριτηρίων της εξουσιοδοτικής διατάξεως. Υπό τα δεδομένα αυτά, η προσβαλλόμενη απόφαση, καθ' ο μέρος καθόρισε ως αφετηρίες των Ε/Γ λαντζών για τη μεταφορά επιβατών τον Νέο και τον Παλαιό Λιμένα .............., ικανοποιώντας το υποβληθέν αίτημα του παρεμβαίνοντος σωματείου, χωρίς να λάβει υπ' όψιν και να εκτιμήσει το τεθέν από την υπεξουσιοδοτική διάταξη κριτήριο της εξυπηρέτησης των αναγκών των λιμένων, δεν παρίσταται νόμιμη.

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙΣΑ ΣΤΟ ΓΕΜΗ και ΣΥΣΤΑΘΕΙΣΑ ΠΡΟ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΕΜΗ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ και ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ. ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΕΣ - Η αιτούσα κοινοπραξία συστάθηκε πριν την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας που προέβλεπαν οι ισχύουσες κατά τον χρόνο εκείνο διατάξεις των άρθρων 42-44 του Εμπορικού Νόμου για τις προσωπικές εταιρείες....., και, ως εκ τούτου, απέκτησε νομική προσωπικότητα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Εβδόμου Μέρους (άρθρα 249 επ.) του ν. 4072/2012 (Α' 86), οι οποίες θεσπίζουν ρυθμίσεις σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των προσωπικών εμπορικών εταιρειών -εφαρμοζομένων κατά το άρθρο 294 παρ. 1 και 3 του νόμου αυτού και στις υφιστάμενες εταιρείες που δεν τελούν σε εκκαθάριση ή πτώχευση-, ναι μεν κοινοπραξία που ασκεί εμπορική δραστηριότητα, καταχωρίζεται υποχρεωτικά στο Γ.Ε.ΜΗ. και εφαρμόζονται ως προς αυτήν αναλόγως οι διατάξεις για την ομόρρυθμη εταιρεία (βλ. άρθρο 293 παρ. 3), σύμφωνα, όμως, με την αναλογικώς εφαρμοζομένη, κατά τα ανωτέρω, διάταξη του άρθρου 251 παρ. 3 του νόμου αυτού, εντασσόμενη στο Κεφάλαιο Α' περί ομορρύθμων εταιρειών «... Η μη καταχωρισθείσα στο Γ.Ε.ΜΗ. [ομόρρυθμη] εταιρεία, η οποία ασκεί εμπορική δραστηριότητα, έχει ικανότητα δικαίου και πτωχευτική ικανότητα». Ως εκ τούτου, και υπό την εκδοχή που υποστηρίζουν οι παρεμβαίνοντες ότι η αιτούσα κοινοπραξία αποτελούσε, κατά τον χρόνο ασκήσεως της υπό κρίση αιτήσεως, de facto ομόρρυθμη εταιρεία λόγω μη εγγραφής της στο Γ.Ε.ΜΗ, εφ' όσον, πάντως, με διάταξη ουσιαστικού νόμου (άρθρο 251 παρ. 3) αναγνωρίζεται στην μη καταχωρισθείσα στο Γ.Ε.ΜΗ. εμπορική κοινοπραξία ικανότητα δικαίου -δηλαδή ικανότητα να είναι φορέας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων κατά την άσκηση των εμπορικών της δραστηριοτήτων (βλ. σχετικώς και την αιτιολογική έκθεση του νόμου)-, αυτή νομιμοποιούνταν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 47 παρ. 1 του π.δ. 18/1989, να ασκήσει αίτηση ακυρώσεως κατά διοικητικών πράξεων, όπως η προσβαλλόμενη, που θίγουν τα έννομα συμφέροντά της κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων της αυτών.


Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ.