Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΠΡΟΔΗΛΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ – ΑΡΝΗΣΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ

ΜονΠρωτΘεσσ 10251/2023 (Εφαρμ. Αστ. Δικαίου 2023, σελ. 1234)


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΠΡΟΔΗΛΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ – ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΔΗΛΟ ΣΦΑΛΜΑ – ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ – ΑΡΝΗΣΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΩΣ ΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ – ΜΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΜΕΝΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ – ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΝΑΓΟΥΣΑΣ ΩΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΕΝΝΟΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. - Η ανωτέρω οριζόντια ιδιοκτησία αν και είναι υπαρκτή και συστάθηκε με έγκυρο τίτλο που έχει μεταγράφει στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, δεν καταχωρίστηκε με ξεχωριστό ΚΑΕΚ, ενώ δεν προκύπτει ότι υπάρχει ξεχωριστό ΚΑΕΚ με τα αδιάθετα ποσοστά συγκυριότητας στο οικόπεδο (ο λεγόμενος «κουβάς»)- Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι η αιτούσα, ως έχουσα έννομο συμφέρον, καθότι τυγχάνει καθολική διάδοχος, με αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ενώπιον του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης αιτήθηκε την διόρθωση της ανωτέρω ανακριβούς εγγραφής ώστε να καταχωρηθεί η ανωτέρω υπαρκτή οριζόντια ιδιοκτησία με δικαιούχο κυριότητας τον ..., ο οποίος ήταν εν ζωή κατά το χρόνο έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου στην περιοχή, αλλά μέχρι την καταχώριση της κρινόμενης αίτησης στις 14-11-2022, δεν προκύπτει η καταχώριση στο ανωτέρω Κτηματολογικό φύλλο απάντησης του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης επί αυτής - Συνεπώς, εφόσον ο ανωτέρω Προϊστάμενος παρέλειψε να απαντήσει (στην ανωτέρω αίτηση) εντός της νόμιμης δεκαπενθήμερης προθεσμίας και προκύπτει κατά τρόπο αναμφισβήτητο το σφάλμα ως προς τη μη καταχώριση του εγγραπτέου δικαιώματος του κληρονομούμενου αναφορικά με την προρρηθείσα οριζόντια ιδιοκτησία, πρέπει η υπό κρίση αίτηση-αντιρρήσεις να γίνει δεκτή - (αρθρ. 16, 18 Ν. 2664/1998).

ΠΔ


ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από την Τακτική Κτηματολογική Δικαστή Ελπινίκη Κορδέλα, Πρωτόδικη, η οποία ορίσθηκε με την υπ’ αρ. …/2022 πράξη του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης, και από τη Γραμματέα Αιμιλία Γούση.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριό του στις 17-1- 2023 για να δικάσει τη με αριθμό κατάθεσης .../1-11- 2022 αίτηση με αντικείμενο αντιρρήσεις κατά αρνητικής απόφασης Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου.

ΤΗΣ ΑΙΤΟΥΣΑΣ: … (…) συζύγου ..., το γένος … (…) και ... και κατά το διαβατήριό της … (...), κατοίκου Νότιας Ουαλίας Αυστραλίας (…), με Α.Φ.Μ. … Δ.Ο.Y. Κατοίκων Εξωτερικού, που παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Χρήστου Αποστολίδη (AM ΔΣΘ 6444), ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ της υπόθεσης ο πληρεξούσιος δικηγόρος της απούσας ζήτησε να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης του Δικαστηρίου τούτου και στις έγγραφες προτάσεις του.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

I. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.1 εδ.α του άρθρου 18 του ν.2664/1998, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 2 παρ.14 Ν.4164/2013 προβλέπεται ότι «Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου μπορεί, ύστερα από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπαγγέλτως, να προβαίνει στη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών, ιδίως σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής στα κτηματολογικά φύλλα στοιχείων του δικαιούχου, τα οποία προκύπτουν από την αστυνομική ταυτότητα ή άλλα δημόσια έγγραφα με αποδεικτική ως προς τα στοιχεία αυτά ισχύ, καθώς επίσης στοιχείων σχετικών με το καταχωρισθέν δικαίωμα, τον τίτλο αυτού και το ιδιοκτησιακό αντικείμενο, εφόσον το σφάλμα στην καταχώριση προκύπτει κατά τρόπον αναμφισβήτητο από την καταχωρισθείσα πράξη και τα συνοδευτικά αυτής έγγραφα. Η αίτηση για τη διόρθωση καταχωρίζεται στο κτηματολογικά φύλλο του ακινήτου. Η αίτηση δεν επιβαρύνεται με τέλη και δικαιώματα, πάγια ή αναλογικά”.... Η παρ.1 εδ.β του άρθρου 18 του ιδίου νόμου ορίζει ότι «Στην περίπτωση των αρχικών εγγραφών, το πρόδηλο σφάλμα μπορεί να αφορά σε οποιοδήποτε στοιχείο της εγγραφής και ιδίως στον δικαιούχο, στο δικαίωμα, στον τίτλο κτήσης και στο ιδιοκτησιακό αντικείμενο. Η αίτηση για τη διόρθωση καταχωρίζεται στο Κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου. Ενδεικτικά, πρόδηλο είναι το σφάλμα όταν η ανακρίβεια στα στοιχεία της εγγραφής: αα) προκύπτει από δημόσιο έγγραφο που καταχωρίσθηκε στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την ανάρτηση των στοιχείων της κτηματογράφησης, η οποία προηγείται της έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 11 του ν. 2308/1995, ή και μετά από αυτήν, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη καταχωρισθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την εν λόγω ανάρτηση, υπό την προϋπόθεση ότι μέσω της διορθώσεως δεν αντικαθίσταται (εκτοπίζεται) δικαίωμα τρίτου, εκτός αν ο τρίτος συναινεί στη διόρθωση, συνυπογράφοντας την αίτηση, η συναίνεση δε αυτή δεν υποκρύπτει άτυπη μεταβίβαση ή μεταβολή τίτλου του ακινήτου... δδ) αφορά στην ολική ή μερική έλλειψη ή στην ανακρίβεια στοιχείων οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών, η οποία μπορεί να θεραπευθεί με αναδρομή στην πράξη σύστασης, στον κανονισμό της οριζόντιας ιδιοκτησίας και στα συνοδευτικά αυτών ή επ’ αυτών ερειδόμενα δημόσια έγγραφα που συνυποβάλλονται με την αίτηση. Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις μπορεί, μέσω της διορθώσεως, να δημιουργηθεί και να συμπληρωθεί με τα στοιχεία του δικαιούχου Κτηματολογικό φύλλο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ήδη υλοποιηθείσας ή μέλλουσας, η οποία δεν εμφαίνεται στις πρώτες Εγγραφές ως αυτοτελές ιδιοκτησιακό αντικείμενο.».

Σύμφωνα δε με την παρ.2 του ίδιου άρθρου «Αν ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου δεν αποφανθεί μέσα σε δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης ή αν απορρίψει την αίτηση, ο αιτών δικαιούται να προσφύγει στον Κτηματολογικό Δικαστή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αυτής ή αφότου έλαβε γνώση της απόρριψης της αίτησης... Η αίτηση προς τον Κτηματολογικό Δικαστή καταχωρίζεται στα Κτηματολογικό φύλλα στη θέση που καταχωρίζεται και η κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 αγωγή. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται όσα ορίζονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 16». Σύμφωνα, δε, με τη διάταξη της παρ.5 του άρθρου 16 του ν. 2664/1998 «Κατά της αρνητικής απόφασης του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου, καθώς και της εξάλειψης καταχώρισης, ο αιτών δικαιούται να προβάλει αντιρρήσεις. Κατά της απόφασης του Προϊσταμένου, θετικής ή αρνητικής, μπορεί και κάθε τρίτος, που έχει έννομο συμφέρον, να προβάλει αντιρρήσεις. Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται με αίτηση ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή και εγγράφονται στο Κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου. Ο Κτηματολογικός Δικαστής, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, ελέγχει αν η αντίρρηση έχει εγγράφει στο Κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και σε αρνητική περίπτωση την απορρίπτει ως απαράδεκτη. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 4 και 5 του άρθρου 791 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Εώς ότου ορισθεί Κτηματολογικός Δικαστής οι αντιρρήσεις υποβάλλονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας του Κτηματολογικού Γραφείου, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, εφαρμόζοντας και τις ειδικές διατάξεις των παραγράφων 2 έως 5 του άρθρου 791 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

Εξάλλου η αίτηση δε στρέφεται κατά κάποιου προσώπου ούτε επιδίδεται στον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου, εκτός αν διαταχθεί σχετική κλήτευσή του από το δικαστήριο κατά την πράξη κατάθεσης της αίτησης (ΜΠρΛαμ 244/2018 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΜΠρΘεσ 41920/2009, ΜΠρΒολ 182/2008 ΤΝΠ ΔΣΑ).

II. Κατά τις νεότερες, μετά το 2007 κτηματογραφήσεις, εμφανίζεται το φαινόμενο να υπάρχουν αδιάθετα ποσοστά συγκυριότητας, που αντιστοιχούν σε συσταθείσες οριζόντιες ιδιοκτησίες που δεν δηλώθηκαν από τους οικοπεδούχους κατά την κτηματογράφηση, τα οποία δεν εμφανίζονται υπό κάποιο ΚΑΕΚ στο γεωτεμάχιο με δικαιούχο κυριότητας «άγνωστο ιδιοκτήτη» (ο λεγόμενος «υποδοχέας» ή «κουβάς»), αλλά τα εναπομείναντα αυτά αδιάθετα ποσοστά συνιδιοκτησίας δεν εμφανίζονται καθόλου και υπάρχει η σημείωση στο Κτηματολογικό φύλλο του γεωτεμαχίου ότι το άθροισμα των ποσοστών συγκυριότητας των οριζοντίων ιδιοκτησιών υπολείπεται του ποσοστού 100/100 ή 1000/1000. Η περίπτωση μη καταχώρισης υπαρκτής οριζόντιας ιδιοκτησίας στο ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου και ταυτόχρονα μη ύπαρξης ΚΑΕΚ για τα υπολειπόμενα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του γεωτεμαχίου, που συνήθως καταχωρούνται με την ένδειξη «άγνωστος» συνιστά περίπτωση ανακρίβειας αρχικής Κτηματολογικής εγγραφής, αξιολογείται ως «οιονεί άγνωστου ιδιοκτήτη» και αντιμετωπίζεται νομικά ως «άγνωστου ιδιοκτήτη».

Η λύση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον αληθή δικαιούχο, που παραλείφθηκε κατά τις πρώτες Εγγραφές, να θεωρείται κατά πλάσμα δικαίου ότι περιλαμβάνεται στους άγνωστους ιδιοκτήτες του γεωτεμαχίου, μολονότι δεν υφίσταται ΚΑΕΚ οριζόντιας ιδιοκτησίας με τα απολειπόμενα ποσοστά επί του γεωτεμαχίου με την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης», από το οποίο θα ζητήσει την αφαίρεση του ποσοστού, που αντιστοιχεί στην ιδιοκτησία του. Για τη διόρθωση της απαιτείται να ασκηθεί είτε η αίτηση του άρθρου 6 § 3, είτε η αγωγή του 6 § 2 ν. 2664/1998 κατά τη διάκριση εάν υπάρχει τίτλος ή γίνεται επίκληση έκτακτης χρησικτησίας, το σχετικό ένδικο βοήθημα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταχωρίζεται στο ΚΑΕΚ που αφορά το γεωτεμάχιο, ελλείψει ΚΑΕΚ στο οποίο να έχουν καταχωρισθεί τα ως άνω ποσοστά συγκυριότητας, ενώ με την απόφαση διατάσσεται η δημιουργία νέου Κτηματολογικού φύλλου με ξεχωριστό ΚΑΕΚ για την επίδικη αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία (ΜΠρΘεσ 9649/2022 αδημ., ΜΠρΘεσ 11169/2021 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, Μαγουλάς Ε, Η διόρθωση της ανακριβούς εγγραφή «ανεντόπιστης» οριζόντιας ιδιοκτησίας σε πολυώροφη οικοδομή, www.lex.gr, Μαγουλάς Γ., Κτηματολογικές Εγγραφές-Η διόρθωση των ανακριβών εγγραφών, 2021, σελ. 111-115, Τσιλιγγερίδου Μ., Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως αγνώστου ιδιοκτήτη, 2022, σελ. 164).

Με την υπό κρίση αίτηση η αιτούσα εκθέτει ότι η ίδια, οι δύο αποβιώσαντες πλέον αδερφοί της, … και ..., η ... συζ. ..., το γένος … και ..., ο ... του … και της …, ο ... του .. και της …, και η … σύζ. ..., το γένος … και ..., ετύγχαναν συγκύριοι, κατά τα αναφερόμενα ποσοστά εξ αδιαιρέτου έκαστος, ενός οικοπέδου που βρίσκεται στο Δήμο Καλαμαριάς εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως Θεσσαλονίκης, στο συνοικισμό Βότση (όρια Βότση - Βυζαντίου) και στις οδούς ... και ..., έκτασης 2.425 τ.μ., κατόπιν εφαρμογής του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Θεσσαλονίκης. Ότι οι ως άνω οικοπεδούχοι θέλοντας να αξιοποιήσουν το εν λόγω ακίνητο, συμβληθήκαν με τον οικοπεδούχο ..., υπό την ιδιότητά του ως εργολάβου κατασκευαστή, και δυνάμει του υπ' αριθμόν .../10-2-1984 προσυμφώνου κι εργολαβικού συμβολαίου του άλλοτε συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης ... ..., του ανέθεσαν την ανέγερση συγκροτήματος οικοδομών με το σύστημα της αντιπαροχής, παρακρατώντας για τους ίδιους ποσοστό 350/1000 εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου, ενώ ανέλαβαν την υποχρέωση να μεταβιβάσουν κατά πλήρη κυριότητα στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα που αυτός θα υποδείξει ποσοστό 450/1000 εξ αδιαιρέτου του όλου οικοπέδου ως αντάλλαγμα, ενώ παρακρατήθηκε στην κυριότητά τους και ποσοστό 200/1000 εξ αδιαιρέτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα της καθ' ύψος επέκτασης της οικοδομής.

Ότι με το υπ’ αριθμ. …/26-9-1986 συμβόλαιο διανομής και σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας του συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης ... ..., το οποίο μεταγράφηκε νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Καλαμαριάς στον τόμο … και αριθμό …, οι οικοπεδούχοι συνέστησαν οριζόντιες ιδιοκτησίες και διένειμαν τα διαμερίσματα που αναλογούσαν στο ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο που παρακράτησαν οι ίδιοι, στον εκ των οικοπεδούχων, και αδερφό της απούσας, … (…) … (…) του … (…) και της …, περιήλθε κατά πλήρη κυριότητα το παρακάτω λεπτομερώς περιγραφόμενο ακίνητο, ήτοι από ένα συγκρότημα κατοικιών με τα στοιχεία Άλφα (Α), Βήτα (Β), Γόμα (Γ) και Δέλτα (Δ), που ανεγέρθηκε στο παραπάνω οικόπεδο, από τη με στοιχείο Δέλτα (Δ) οικοδομή πολυκατοικία στην οδό ..., ένα ανεξάρτητο και διηρημένο διαμέρισμα του δευτέρου (2ου) ορόφου, πάνω από την πυλωτή, με αριθμό εσωτερικής αρίθμησης ένα (Δ1), έχοντος πρόσοψη στην οδό ... και στην πίσω πρασιά, εμβαδού μικτού 159 τ.μ. και καθαρού 144,20 τ.μ., με ποσοστό συμμετοχής στο οικόπεδο και τους υπόλοιπους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους, μέρη κι εγκαταστάσεις του όλου ακινήτου 29,165/1000 εξ αδιαιρέτου, μετά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης μιας (1) θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου στο υπόγειο της οικοδομής, που επρόκειτο να καθορισθεί μελλοντικά με τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Ότι στις 29-6-2012 απεβίωσε στο Σίδνεϋ Αυστραλίας ο αδερφός της … (…) … (…) του … (…) και της …, καταλείποντας μοναδικό εκ διαθήκης κληρονόμο του τον αδελφό τους ... του .. και της …, ο οποίος αποδέχθηκε σιωπηρά την επαχθείσα κληρονομιά. Ότι στις 13-11-2015 απεβίωσε στο Σίδνεϋ Αυστραλίας και ο … (…) … (…) του .. (…) και της …, ο οποίος στην με την αναφερόμενη διαθήκη του, κατέλειπε όλη του την περιουσία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που κληρονόμησε από τον ..., την αιτούσα αδερφή του.

Ότι η ίδια αποδέχθηκε την παραπάνω κληρονομιά, στην οποία ανήκει και το ως άνω αναλυτικά περιγραφόμενο διαμέρισμα του 2ου ορόφου της Δέλτα (Δ) οικοδομής, με στοιχείο ένα (Δ1), εμβαδού καθαρού 144,20 τ.μ. και μικτού 159 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας 29,165/1000 εξ αδιαιρέτου, μετά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου στο υπόγειο της οικοδομής, σιωπηρώς μεν διά της αναμίξεώς της στα κληρονομιαία στοιχεία για τα οποία υπέβαλε την με στοιχεία ΒΚΕ/12 δήλωση φόρου κληρονομιάς για την κληρονομιά του … (…) … (…) του … (…) και την με στοιχεία … δήλωση φόρου κληρονομιάς για την κληρονομιά του … (…) … (…) του … (…) και ρητώς δυνάμει της με αριθμό …/3-12-2020 δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς του συμβολαιογράφου Αθηνών ... και την με αριθμό .../26-7-2022 πράξη επαναλήψεως της ως άνω υπ' αριθμόν …/3-12-2020 δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς του ίδιου ως άνω συμβολαιογράφου.

Ότι κατά την κτηματογράφηση της περιοχής το οικόπεδο επί του οποίου έχει κτιστεί η παραπάνω οικοδομή έλαβε ΚΑΕΚ … με εμβαδόν 2.410 τ.μ., ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει καταχωρηθεί στο ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου … η ανωτέρω περιγραφόμενη οριζόντια ιδιοκτησία, η οποία ανήκε κατά το χρόνο έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου στην εν λόγω περιοχή (14.07.2005) στον κληρονομούμενο αδερφό της … (…) … (…) κατά δικαίωμα πλήρους κυριότητας με νόμιμο τρόπο κτήσης το παραπάνω αναφερόμενο συμβόλαιο σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών και διανομής αυτών, νομίμως μεταγραμμένου στο Υποθηκοφυλακείο Καλαμαριάς πριν από την ανάρτηση. Ότι με την υπ’ αρ. πρωτ. …/20-9-2022 αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ενώπιον του Κτηματολογικού γραφείου Θεσσαλονίκης η αιτήθηκε την διόρθωση της ανωτέρω ανακριβούς εγγραφής με την καταχώριση του δικαιοπάροχου της ως κυρίου της ως άνω οριζόντιας ιδιοκτησίας επί του γεωτεμαχίου. Επικαλούμενη δε, ότι ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης παρέλειψε να απαντήσει (στην ανωτέρω αίτηση) εντός της νόμιμης δεκαπενθήμερης προθεσμίας, ζητεί, κατά τη δέουσα εκτίμηση του αιτήματος, να διαταχθεί ο ανωτέρω Προϊστάμενος να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την οριστική καταχώριση στο οικείο Κτηματολογικό φύλλο της αίτησής της, προς διόρθωση του περιγραφόμενου πρόδηλου σφάλματος.

Επικουρικά δε, επικαλούμενη ότι αν και έχει συσταθεί νόμιμα η οριζόντια ιδιοκτησία και υφίσταται επί της οικοδομής Δέλτα (Δ), δεν είναι καταχωρημένη στο κτηματολογικά φύλλο του ακινήτου και ότι συντρέχει περίπτωση ανακριβούς εγγραφής που αξιολογείται ως «οιονεί αγνώστου ιδιοκτήτη”, ζητεί να διορθωθούν οι ανακριβείς πρώτες Εγγραφές ώστε να δημιουργηθεί δημιουργία νέο ΚΑΕΚ επί του γεωτεμαχίου με ΚΑΕΚ ... για την αναφερόμενη οριζόντια ιδιοκτησία με τα αντίστοιχα προσδιοριστικά στοιχεία (όροφος, εμβαδόν), στο οποίο θα αναγραφεί ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου 29,165%ο και θα καταχωριστεί δικαιούχος πλήρους κυριότητας κατά ποσοστό 100% ο κληρονομούμενος αδερφός της … (…) … (…) του … (…) και της …, με τίτλο κτήσης το με αριθμό …/26-9-1986 συμβόλαιο διανομής και σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας του συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης ... ..., το οποίο μεταγράφηκε νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Καλαμαριάς. Τέλος, ζητεί να υποχρεωθεί ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων της παρούσας δίκης.

Με αυτό το περιεχόμενο και αίτημα το παρόν δικόγραφο στο οποίο παραδεκτώς σωρεύονται κατά επικουρική σώρευση αίτηση-αντιρρήσεις και αίτηση του άρθρου 6 παρ. 3 ν. 2664/1998, καθότι αμφότερες υπάγονται στην εκούσια δικαιοδοσία, αρμοδίως και παραδεκτώς φέρεται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού, που είναι καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμόδιο (άρθρα 29 ΚΠολΔ, 6 παρ. 3, 18 παρ.1α , 2, 16 παρ.5 του ν. 2664/1998, όπως αυτός ισχύει σήμερα) για να συζητηθεί κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 739 επ. ΚΠολΔ σε συνδυασμό με το άρθρο 16 παρ.5 του ως άνω νόμου). Είναι, δε, παραδεκτή, δεδομένου ότι έχει καταχωρηθεί στο Κτηματολογικό φύλλο του επίδικου ακινήτου με ΚΑΕΚ ... (βλ. το προσκομιζόμενο υπ’ αρ. …/14-11-2022 πιστοποιητικό του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης, ενώ για το παραδεκτό της επικουρικά ασκούμενης αίτησης του άρθρου 6 παρ. 3 αντίγραφό της κοινοποιήθηκε εμπρόθεσμα - εντός εικοσαημέρου από την κατάθεσή της - στο Ελληνικό Δημόσιο, νομίμως εκπροσωπούμενο (βλ. την επικαλούμενη και προσκομιζόμενη υπ’ αριθμ. …/7-11-2022 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή του Εφετείου Αθηνών ...).

Εξάλλου, η αίτηση-αντιρρήσεις ασκήθηκε εμπρόθεσμα, την 1-11-2022, εντός της προθεσμίας των 15 εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας που τάσσεται για να αποφανθεί ο ανωτέρω Προϊστάμενος επί της υποβληθείσας προαναφερόμενης αίτησης ενώ η αίτηση του άρθρου 6 παρ. 3 ασκήθηκε εμπρόθεσμα, εντός της προθεσμίας του άρθρ. 6 παρ. 2 του Ν. 2664/1998, όπως ισχύει, καθότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 313/2/08.07.2005 (ΦΕΚ 995/Β’/14.07.2005) απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Κ.Χ.Ε. ορίστηκε ως ημερομηνία έναρξης του Κτηματολογίου στην περιοχή της Καλαμαριάς, όπου βρίσκεται το επίδικο, η 14-7-2005, δηλαδή η περιοχή κηρύχθηκε σε κτηματογράφηση πριν την από 2-8-2006 έναρξη ισχύος του Ν.3481/2006, και για το παραδεκτό της συζήτησης της τελευταίας προσκομίζονται τα υπ’ αρ. πρωτ. .../9-1-2023 αντίγραφο Κτηματολογικού φύλλου και υπ’ αρ. πρωτ. .../9-1-2023 απόσπασμα Κτηματολογικού διαγράμματος του ακινήτου με ΚΑΕΚ .... Περαιτέρω, η αίτηση-αντιρρήσεις είναι νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 16 παρ.5 και 18 παρ.2 του ν.2664/1998, σε συνδυασμό με αυτές των άρθρων 746 και 791 ΚΠολΔ και πρέπει, επομένως, να ερευνηθεί περαιτέρω και ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα, η δε νομική και ουσιαστική βασιμότητα της επικουρικά ασκούμενης αίτησης του άρθρου 6 παρ. 3 θα ερευνηθεί μετά την τυχόν απόρριψη της ως άνω κύριας αίτησης.

Από το σύνολο των εγγράφων που η αιτούσα προσκομίζει και επικαλείται, για κάποια από τα οποία γίνεται ιδιαίτερη μνεία παρακάτω, χωρίς όμως να παραλείπεται κανένα κατά την εκτίμηση της ουσίας της διαφοράς, λαμβανόμενα υπόψη είτε ως αυτοτελή αποδεικτικά μέσα είτε για τη συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων, αποδείχθηκαν κατά την κρίση του Δικαστηρίου τα ακόλουθα: Η ... συζ. ..., το γένος … και ..., ο ... του … και της …, ο ... του … και της …, η … συζ. ..., το γένος … και …, η αιτούσα, ο … (….) … (…) του … (…) και της … και ο … (…) .. (…) του … (…) και της …, συγκύριοι ενός οικοπέδου που βρίσκεται στο Δήμο Καλαμαριάς εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως Θεσσαλονίκης, στο συνοικισμό Βότση (όριο Βότση - Βυζαντίου) και στις οδούς ... και ..., έκτασης 2.425 τ.μ., κατόπιν εφαρμογής του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το εν λόγω οικόπεδο και συμβληθήκαν με τον οικοπεδούχο ..., υπό την ιδιότητά του ως εργολάβου κατασκευαστή, και με το υπ’ αριθμόν .../10-2-1984 προσυμφώνου κι εργολαβικού συμβολαίου του άλλοτε συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης ... ..., του ανέθεσαν την ανέγερση συγκροτήματος οικοδομών με το σύστημα της αντιπαροχής, παρακρατώντας για τους ίδιους ποσοστό 350/1000 εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου, ενώ ανέλαβαν την υποχρέωση να μεταβιβάσουν κατά πλήρη κυριότητα στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα που αυτός θα υποδείξει ποσοστό 450/1000 εξ αδιαιρέτου του όλου οικοπέδου ως αντάλλαγμα, ενώ παρακρατήθηκε στην κυριότητά τους και ποσοστό 200/1000 εξ αδιαιρέτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα της καθ' ύψος επέκτασης της οικοδομής. Ακολούθως, δυνάμει του υπ’ αριθμ. .../26-9-1986 συμβολαίου διανομής και σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας του συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης ... ..., το οποίο μεταγράφηκε νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Καλαμαριάς στον τόμο … και αριθμό … οι ως άνω οικοπεδούχοι αφενός υπήγαγαν τους διαιρετούς χώρους που θα περιέρχονταν σε αυτούς μετά την αποπεράτωση της οικοδομής σε καθεστώς οριζόντιας ιδιοκτησίας αφετέρου δε διένειμαν αυτούς μεταξύ τους, ο δε εκ των οικοπεδούχων … (…) … (…) του .. (…) και της … συμφωνήθηκε να λάβει στην αποκλειστική του κυριότητα το παρακάτω λεπτομερώς περιγραφόμενο ακίνητο, ήτοι από ένα συγκρότημα κατοικιών με τα στοιχεία Άλφα (Α), Βήτα (Β), Γόμα (Γ) και Δέλτα (Δ), που ανεγέρθηκε στο παραπάνω οικόπεδο, από τη με στοιχείο Δέλτα (Δ) οικοδομή πολυκατοικία στην οδό ..., ένα ανεξάρτητο και διηρημένο διαμέρισμα του δευτέρου (2ου) ορόφου, πάνω από την πυλωτή, με αριθμό εσωτερικής αρίθμησης ένα (Δ1), έχοντος πρόσοψη στην οδό ... και στην πίσω πρασιά, εμβαδού μικτού 159 τ.μ. και καθαρού 144,20 τ.μ., με ποσοστό συμμετοχής στο οικόπεδο και τους υπόλοιπους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους, μέρη κι εγκαταστάσεις του όλου ακινήτου 29,165/1000 εξ αδιαιρέτου, μετά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης μιας (1) θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου στο υπόγειο της οικοδομής, που επρόκειτο να καθορισθεί μελλοντικά με τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι στις 29-6-2012 απεβίωσε στο Σίδνεϋ Αυστραλίας ο αδερφός της αιτούσας … (…) … (….) του .. (…) και της …, και με από 23-4-1997 διαθήκη του, που δημοσιεύθηκε την 22-2-2013 από το Ανώτατο Δικαστήριο του New South Wales Αυστραλίας και καταχωρίστηκε στον …° Τόμο Ξένων Αρχών του Ειρηνοδικείου Αθηνών με αύξοντα αριθμό …, κατέλειπε όλη του την περιουσία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που ευρίσκεται στην Ελλάδα, στον αδελφό του ... του … και της …, ο οποίος δεν την αποποιήθηκε. Ακολούθως στις 13-11-2015 απεβίωσε στο Σίδνεϋ Αυστραλίας και ο … (…) … (…) του … (…) και της …, ο οποίος με την από 18-9-2013 δημόσια διαθήκη του, που δημοσιεύθηκε την 18.05.2016 από το Ανώτατο Δικαστήριο του New South Wales Αυστραλίας και καταχωρίστηκε στον …° Τόμο Ξένων Αρχών του Ειρηνοδικείου Αθηνών με αύξοντα αριθμό …, κατέλειπε όλη του την περιουσία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που κληρονόμησε από τον αδερφό του ..., στην αιτούσα αδερφή του … (…) σύζ. ..., το γένος … και ....

Στη συνέχεια η αιτούσα με τη με αριθμό …/3- 12-2020 δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς του συμβολαιογράφου Αθηνών ... και με τη με αριθμό .../26-7-2022 πράξη επαναλήψεως της ως άνω υπ' αριθμόν …/3-12-2020 δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς του ίδιου ως άνω συμβολαιογράφου, προκειμένου να προσαρτηθεί σε αυτή απόσπασμα Κτηματολογικού διαγράμματος του ακινήτου με ΚΑΕΚ ... αποδέχθηκε την επαχθείσα σε αυτήν κληρονομιά του …, καθώς και για λογαριασμό του τελευταίου την επαχθείσα σε αυτόν κληρονομιά του …, στην οποία ανήκει και το ως άνω αναλυτικά περιγραφόμενο διαμέρισμα του 2ου ορόφου της Δέλτα (Δ) οικοδομής, με στοιχείο ένα (Δ1), εμβαδού καθαρού 144,20 τ.μ. και μικτού 159 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας 29,165/1000 εξ αδιαιρέτου.

Κατά την κτηματογράφηση της περιοχής Καλαμαριάς, το μεν γεωτεμάχιο, επί του οποίου έχει κτιστεί η οικοδομή στην οποία βρίσκεται το ως άνω διαμέρισμα, καταχωρήθηκε στα κτηματολογικά βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμαριάς και ήδη σήμερα Θεσσαλονίκης με ΚΑΕΚ ... και εμβαδόν 2.410 τ.μ., επί του οποίου καταχωρήθηκαν οριζόντιες ιδιοκτησίες με ΚΑΕΚ … έως …, η δε τελευταία οριζόντια ιδιοκτησία αφορά στο δικαίωμα της καθ’ ύψος επέκτασης της οικοδομής με ποσοστό συγκυριότητας στο γεωτεμάχιο 200/1000 με δικαιούχους κυριότητας τους οικοπεδούχους, μεταξύ των οποίων και τον ... του … σε ποσοστό 8,33% εξ αδιαιρέτου. Ωστόσο, η ανωτέρω οριζόντια ιδιοκτησία του …, αν και είναι υπαρκτή και συστάθηκε με έγκυρο τίτλο που έχει μεταγράφει στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, δεν καταχωρίστηκε με ξεχωριστό ΚΑΕΚ, ενώ δεν προκύπτει ότι υπάρχει ξεχωριστό ΚΑΕΚ με τα αδιάθετα ποσοστά συγκυριότητας στο οικόπεδο (ο λεγόμενος «κουβάς»).

Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι η αιτούσα, ως έχουσα έννομο συμφέρον, καθότι τυγχάνει καθολική διάδοχος του …, με την υπ’ αρ. πρωτ. …/20-9-2022 αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ενώπιον του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης αιτήθηκε την διόρθωση της ανωτέρω ανακριβούς εγγραφής ώστε να καταχωρηθεί η ανωτέρω υπαρκτή οριζόντια ιδιοκτησία με δικαιούχο κυριότητας τον ..., ο οποίος ήταν εν ζωή κατά το χρόνο έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου στην περιοχή, αλλά μέχρι την καταχώριση της κρινόμενης αίτησης στις 14-11-2022, δεν προκύπτει η καταχώριση στο ανωτέρω Κτηματολογικό φύλλο απάντησης του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης επί αυτής.

Συνεπώς, εφόσον ο ανωτέρω Προϊστάμενος παρέλειψε να απαντήσει (στην ανωτέρω αίτηση) εντός της νόμιμης δεκαπενθήμερης προθεσμίας και από τα προαναφερόμενα έγγραφα και δη το νομίμως μεταγραφέν στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την ανάρτηση των στοιχείων της κτηματογράφησης υπ’ αριθμ. .../26-9-1986 συμβόλαιο διανομής και σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας του συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης ... ... προκύπτει κατά τρόπο αναμφισβήτητο το σφάλμα ως προς τη μη καταχώριση του εγγραπτέου δικαιώματος του ... αναφορικά με την προρρηθείσα οριζόντια ιδιοκτησία, το οποίο επίσης αφορά στην ολική έλλειψη στοιχείων της οριζόντιας ιδιοκτησίας, η οποία μπορεί να θεραπευθεί με αναδρομή στην πράξη σύστασης, η οποία εμφανίζεται ως τίτλος κτήσης των υπολοίπων οικοπεδούχων και του ... στην οριζόντια ιδιοκτησία με ΚΑΕΚ ..., πρέπει η υπό κρίση αίτηση-αντιρρήσεις να γίνει δεκτή ως κατ’ ουσίαν βάσιμη, παρελκόμενης της έρευνας της επικουρικά σωρευθείσας αίτησης του άρθρου 6 παρ. 3 του ν. 2664/1998, και να διαταχθεί ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει για την επίδικη αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία ένα νέο Κτηματολογικό φύλλο με ξεχωριστό ΚΑΕΚ επί του γεωτεμαχίου με ΚΑΕΚ ..., στο οποίο θα αναγραφεί ο ... του … ως αποκλειστικός κύριος, με τίτλο κτήσης το προαναφερθέν συμβόλαιο σύστασης και διανομής, όπως ειδικότερα ορίζεται στο διατακτικό της παρούσας.

Ας σημειωθεί δε ότι η καταχώριση της εν λόγω υπαρκτής οριζόντιας ιδιοκτησίας δεν εμποδίζεται από το γεγονός ότι το άθροισμα των ποσοστών συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου υπερβαίνει το 1000/1000 (βλ. σχετική σημείωση επί του Κτηματολογικού φύλλου με ΚΑΕΚ ...), δεδομένου ότι πρόκειται περί υπαρκτού δικαιώματος, η δε υπέρβαση του ποσοστού 1000/1000 οφείλεται σε άλλα σφάλματα όπως η αιτούσα εντοπίζει στην υπ’ αριθμ. πρωτ. …./30-7-2021 αίτηση διόρθωση προδήλου σφάλματος.

Τέλος, ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης πρέπει να καταδικασθεί στην καταβολή των δικαστικών εξόδων της απούσας, ως υπαίτιος για τη διεξαγωγή της παρούσας δίκης του άρθρου 18 παρ. 2 του Ν. 2664/1998 (αρθρ. 746 εδ. β' ΚΠολΔ), ενώ πρέπει να διαταχθεί η κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης με επιμέλεια της γραμματείας αυτού του δικαστηρίου (άρθρο 791 με αριθμ. 3 ΚΠολΔ).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΕΧΕΤΑΙ την αίτηση-αντιρρήσεις κατά της συναγόμενης από την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας απάντησης αρνητικής απόφασης του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης επί της υπ’ αρ. πρωτ. …/20-9-2022 αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος της απούσας.

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει ένα νέο Κτηματολογικό φύλλο με ξεχωριστό ΚΑΕΚ επί του γεωτεμαχίου με ΚΑΕΚ ... για το παρακάτω λεπτομερώς περιγραφόμενο ακίνητο, ήτοι από ένα συγκρότημα κατοικιών με τα στοιχεία Άλφα (Α), Βήτα (Β), Γόμα (Γ) και Δέλτα (Δ), που ανεγέρθηκε στο παραπάνω οικόπεδο, από τη με στοιχείο Δέλτα (Δ) οικοδομή πολυκατοικία στην οδό ..., ένα ανεξάρτητο και διηρημένο διαμέρισμα του δευτέρου (2ου) ορόφου, πάνω από την πυλωτή, με αριθμό εσωτερικής αρίθμησης ένα (Δ1), έχοντος πρόσοψη στην οδό ... και στην πίσω πρασιά, εμβαδού μικτού 159 τ.μ. και καθαρού 144,20 τ.μ., με ποσοστό συμμετοχής στο οικόπεδο και τους υπόλοιπους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους, μέρη κι εγκαταστάσεις του όλου ακινήτου 29,165/1000 εξ αδιαιρέτου, μετά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης μιας (1) θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου στο υπόγειο της οικοδομής, στο οποίο θα αναγραφεί ο … (…) … (…) του … (…) και της … ως αποκλειστικός κύριος αυτού, με τίτλο κτήσης το υπ’ αριθμ. .../26-9-1986 συμβόλαιο διανομής και σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας του συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης ... ..., το οποίο μεταγράφηκε νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Καλαμαριάς στον τόμο … και αριθμό ….

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων της αιτούσας, τα οποία καθορίζει στο ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ.

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης με επιμέλεια της γραμματείας αυτού του δικαστηρίου.

ΚΡΙΘΗΚΕ και αποφασίσθηκε στις 24-7-2023.

Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του, στη Θεσσαλονίκη, στις 24-7-2023.

Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ